Evenementen

Aanstaande evenementen

13 september: Informatieavond Soil Valley voor omwonenden

Hoe gaan we op een gezonde manier om met ons water en onze bodem? Die vraag staat centraal op een avond in Giesbeek over onder meer duurzame streeklandbouw en de IJssel. 

Op vrijdag 13 september bent u van harte uitgenodigd in de Bindkamer op InnoFields, om meer te horen over de ontwikkelingen rondom Soil Valley. We hebben gastspreker Wim Eikelboom uitgenodigd om te vertellen over de IJssel, en hoe deze eigenwijze rivier zich aanpast aan de gevolgen van klimaatverandering. 

We organiseren deze bijeenkomst speciaal voor geïnteresseerden uit de omgeving met belangstelling voor ontwikkelingen in de streek rondom duurzaamheid, klimaat, innovatieterrein InnoFields en de opzet van Stichting Soil Valley. 

Programma:

  • 19:15 – 19:30 | Ontvangst
  • 19:30 – 20:15 | Presentatie Soil Valley 
  • 20:15 – 20:30 | Pauze  
  • 20:30 – 21:15 | Wim Eikelboom over de Eigenwijze IJssel  
  • Vanaf 21:15 | Aangeklede borrel  

Soil Valley 

Stichting Soil Valley is opgericht op initiatief van o.a. Royal Eijkelkamp, met het ideaal om een gezonde bodem en schoon water ook voor toekomstige generaties veilig te stellen. Door menselijk ingrijpen en klimaatverandering staat het bodem- en watersysteem onder druk: we hebben te maken met meer overstromingen, droogte en afnemende vruchtbaarheid van de bodem. Uitdagingen die we willen aanpakken door samen te werken met alle partijen uit de quadrupel helix: burgers, bedrijven, overheden en kennisinstellingen.

Zo kijken we bijvoorbeeld samen met boeren uit de omgeving naar oplossingen om landbouw duurzaam en toekomstbestendig te maken, met respect voor zowel het milieu als hun verdienmodel. Of adviseren we regionale overheden over duurzame keuzes voor de ruimtelijke inrichting. Ook werken we samen met onderwijsinstellingen om kennis over het bodem- en watersysteem te vergaren, optimaliseren en verspreiden.

Wim Eikelboom: Ambassadeur van de IJssel

Wim Eikelboom is groot liefhebber van de IJssel en zet zich als onbezoldigd ambassadeur in voor de bescherming van de rivier. Zijn einddoel: een drinkbare IJssel. In de podcast Rivierverhalen deelt hij zijn ervaringen, die hij beleeft tijdens dagelijkse wandelingen langs het water. 

Deelname bedraagt €5,00 p.p., die kan op de avond zelf in de pot gedoneerd worden. Max. 80 deelnemers, vol is vol. 

Oude evenementen

2024

7 juni: Soil Valley Impact Day

Op deze eerste Soil Valley Impact Day lieten we u kennismaken met Soil Valley: wie zijn we en waar staan wij voor?  

De dag stond in het teken van kennisdeling en verbinding op het gebied van bodem en water, met verschillende gastsprekers, een informatiemarkt en uiteraard volop netwerkmogelijkheden onder het genot van een hapje en drankje. 

14 mei: Nationaal Engagement Evenement over de EU bodem missie – Nederland

Evenement van RVO in samenwerking met het Europese project NATI00NS. In 2021 lanceerde de Europese Commissie de misscie ‘A Soil Deal for Europe’, met alsdoel 100 Living Labs & Lighthouses door heel Europa op te richten om de transitie naar gezonde bodems in 2030 in te zetten. Binnenkort zullen de eerste Living Labs officieel van start gaan.

De focus van de bijeenkomst ligt op de nieuwe oproep voor de oprichting van Living Labs. Zo krijgt u onder andere van een succesvolle aanvrager te horen wat er komt kijken bij het aanvraag proces. Daarnaast kunt u zelf tijdens de pitch sessie uw interesse tonen in het vinden van partners of uzelf kenbaar maken als potentiële partner. 

2023

2 november: InnovatieX

Op dit evenement in de Van Nelle fabriek in Rotterdam stond innovatie centraal. Het verbindt bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en de overheid.

Soil Valley werd vertegenwoordigd door Royal Eijkelkamp, HAL24K-Agri, DJ van Dalfsen, Soilspect, Abel Talent en Eijkelkamp Life om innovaties te presenteren die bijdragen aan ons gezamenlijke doel: Soil, de bodem, weer gezond maken. 

Wat hebben we leuke, interessante gesprekken gehad! Bijvoorbeeld over de schapenwol en de wolkorrels van DJ, die leidden naar gesprekken over het verbeteren van de groeiomstandigheden van een jonge plant of boom; naar het toenemen van het bodemleven, wat je weer kunt meten om daar vervolgens data science op los te laten; de diepere ondergrond met een klein sondeerapparaat bij huizen en zelfs in kelders van fabrieken kunt testen; met een slimme sensor de inklinking van bodems kan monitoren; allerlei andere sensoren die data opleveren waarmee holistisch mee gewerkt gaat worden en unieke vondsten oplevert in nieuwe, totale waardeketens. Allemaal mooie activiteiten, waar we veel jong, enthousiast talent voor nodig hebben. 

We kregen 10 minuten de tijd om dat aan Minister Adema uit te leggen. Een uitdaging, maar we wisten zijn belangstelling te trekken met onze oplossingen rond het bergen van water en voorkomen van zoutwater intrusie. Een mooie eerste presentatie van het ecosysteem Soil Valley!

28 september: The Future of Us – Breaking down barriers

Tijdens dit evenement op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem lieten bezoekers uit binnen- en buitenland zich inspireren op het thema ‘Breaking down Barriers’.  Hoe doorbreken we muren om de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie te versnellen?

7 September: LifePort Circular Lab

Een event waar de partners HAN University of Applied Sciences, Kiemt en RvN@ spraken over de kansen voor talentontwikkeling in de verschillende innovatiehubs in de Groene Metropoolregio, ter gelegenheid van de Regio Deal. Dit vraagt namelijk om een constructieve samenwerking tussen de triple helix van ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen. Soil Valley is hierbij betrokken met een kennisagenda gericht op bodem en waterbeheer.

23 augustus: Zomergesprekken Oost-NL bij Royal Eijkelkamp

Met een uitgebreide Soil Valley borrel op het ontmoetingsplein van Tuinderij Bodemliefde (regeneratieve biologische tuinderij). We verwelkomden een 40-tal bezoekers, waaronder afgevaardigden van Provincies Gelderland en Overijssel, een aantal Ministeries, en bestuursvoorzitters van onder andere de WUR en diverse bedrijven. Op deze manier konden we mooi de grenzen tussen de “harde” industrie en de “softe” tuinbouw slechten, wat nodig is voor de transitie opgaven. We wilden laten zien dat dit kan en commercieel mogelijkheden biedt.