Start Regiodealproject Soil Valley: Samenwerken aan Gezonde Bodems en Klimaatbestendigheid

Op dinsdag 19 november klonk het startsein voor het Regiodealproject Soil Valley, en projectleider Franske van Duuren opende de bijeenkomst met enthousiasme: “Mensen, we gaan van start!”

Buiten dwarrelde de eerste natte sneeuw van het jaar neer op de kale, drassige velden rondom de gebouwen van Soil Valley in Giesbeek. Binnen heerste echter een warme en doelgerichte sfeer. In minder dan een uur tijd schetste Franske de hoofdlijnen van het project, de governancestructuur, en de bemensing van de drie deelprojecten. Eén boodschap klonk daarbij glashelder: dit project draait om actie en tastbare resultaten.

De Regiodeal in Vogelvlucht

Van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2027 werkt Soil Valley aan het herstel en de verbetering van bodem- en watergezondheid. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met kennisinstellingen, bedrijven, agrariërs, overheden, maatschappelijke organisaties en burgers. De aanpak is concreet uitgewerkt in drie deelprojecten:

  • Ontwikkeling basislocatie Innofields: Een proeftuin voor innovaties gericht op bodem- en waterbeheer.
  • Pilotgebied Stuwwal Berg en Dal: Samenwerking in een kwetsbaar gebied met unieke bodemeigenschappen.
  • Pilotgebied Het Broek in De Liemers: Focus op praktische oplossingen voor bodemherstel en watermanagement.

Verbinding met Andere Projecten

Soil Valley is niet op zichzelf staand. Binnen de Regiodeal Arnhem Nijmegen wordt samengewerkt met projecten als VIA-T | Circulair en Conceptueel Bouwen en Lifeport Cool Lab. Samen vallen deze initiatieven onder de programmalijn Toekomstbestendig Wonen. Franske verwoordde het hoopvol: “Het zou zo mooi zijn als deze projecten een aanzuigende werking creëren.”

Doe Mee en Bouw Mee

Wil je meer weten over Soil Valley of bijdragen aan dit veelbelovende project? Neem contact op met:

Samen werken we aan een gezonde, klimaatbestendige regio. Sluit je aan en maak impact!

Collage van fotos van de Startbijeenkomst van de Regiodeal Soil Valley